Geschiedenis

De zonnepoort tussen de schuur en het woonhuis.

We nemen je graag mee op een reis door de geschiedenis van de prachtige brouwerij De Zon in Schaijk. Rond 1780 stond deze boerderij midden in het dorp en was het een echte blikvanger. De voordeur had een mooie hardstenen omlijsting en zes grote ramen verlichtten de ruime kamers. Bijzonder is de zonnepoort tussen de schuur en het woonhuis, een ingang naar de brouwerij met speciale deuren met een gestileerde zon erop. Deze poort werd ook wel de zonnepoort genoemd en is nog altijd zichtbaar tussen Schoppema ‘alles voor in en om uw huis’ en Snufenshoe Kids in het centrum van Schaijk.

Hoewel er van de brouwerij helaas geen foto’s bewaard zijn gebleven, hebben we wel een schets die laat zien hoe het er destijds ongeveer uitgezien zou hebben. De brouwerij stond achter het burgemeestershuis ‘de Villa’ (tegenwoordig Snufenshoe Kids) die in opdracht van Antoon Hoefnagel gebouwd is in 1900.

Een schets van hoe de brouwerij er destijds uitgezien zou hebben.

Rond 1800 begon Herman Paters met bier brouwen op de Runstraat 5 en zo werd Brouwerij de Zon geboren. Het was zijn dochter Henrica die in 1831 met Peter Schouten trouwde. Peter was naast bierbrouwer, herbergier en boer ook Burgemeester van Schaijk (1835-1865). Na het overlijden van Herman werd de brouwerij door Peter Schouten voortgezet. In 1865 ging de brouwerij over naar zijn schoonzoon Jan Hoefnagel. Hij werd ook burgemeester van Schaijk en in 1905 opgevolgd door zijn zoon Antoon Hoefnagel. Hij was daarmee de derde burgemeester-brouwer van De Zon.

V.l.n.r. Peter Schouten, Jan Hoefnagel, Antoon Hoefnagel

Vele tapperijen in het dorp schonken bier van brouwerij de Zon. Op zondag bezocht ‘D’n Burger’ (A. Hoefnagel) beurtelings de herbergen om daar een pintje van zijn eigen brouwsel te drinken.

De oude brouwerij met, in de deuropening Antoon Hoefnagel en zoon Jan, en verder v.l.n.r. Willem Verhagen, Wout Oliemeulen en Toon Zwaans, de drie brouwersknechten (ca. 1910).
Het bier is weer best in het Brabantse Land

Dat was nog eens klantenbinding! Rond 1920 werd de brouwerij stilgelegd, maar de herinnering leeft voort. Het bier is weer terug in het Brabantse land en wordt met liefde gebrouwen door lokale brouwers. We brengen hiermee een ode aan de geschiedenis van de brouwerij De Zon, waarvan de zonnepoort nog altijd herinnert aan de gloriedagen van het bierbrouwen in Schaijk.

Voor de zonnepoort van de brouwerij. Toon Zwaans en (rechts) Wout Oliemeulen brengen bier per handkar naar de klanten.